Ebola

I mars 2014 rapporterades det första fallet av ebola i Sierra Leone. Sedan dess har situationen blivit allt värre. I juli trodde man att kulmen på smittspridningen hade nåtts. Det visade sig vara helt felaktigt och situationen för den sierra leonska befolkningen blev allt värre. Lindholmens internationella förening startade i somras insamlingar för att stärka sjukvården i Sierra Leone, ett arbete som fortsätter oavbrutet. På den här sidan kommer vi att kontinuerligt uppdatera om situationen i Sierra Leone och vårt arbete där.

2014 – Vi har hjälpt eboladrabbade Sierra Leone! Två hygienprojekt har startats. Ett i Kamaworni i Bombali District tillsammans med Ulandsföreningen vid Göteborgs universitet och Chalmers och ett i Port Loko District och våra byar Ropolon, Makabu, Lalsoso och Macita, samt vårt inackorderingshem i Waterloo. Vi har samlat in skyddsmaterial, som skyddsoveraller, skyddsglasögon, skyddsmössor, skyddshandskar med mer utrustning som behövs för att utrusta de två sjukstugorna i Kamaworni och Makabu. Även vitaminer och annan medicin försöker  vi få tag på. Sjuksköterskorna i Kamaworni och Makabu har fått bidrag för att köpa in det som behövs, men viss utrustning är svår att få tag på.

De har också fått förutsättningarna för att genomföra informationsmöten för bybefolkningarna om hur ebola smittar och vad man kan göra för att skydda sig. Till byarna har vi köpt in dunkar med kranar där klorin och vatten blandas för att desinficera något. Dessa har placerats ut på platser där människor möts, som sjukstugorna, moskén och andra mötesplatser. Tvålar har delats ut till befolkningen så att det är lättare att upprätthålla en god hygien. Du kan hjälpa med ett ekonomiskt bidrag till vårt plusgirokonto 280797-2 eller genom skyddskläder som lämpar sig för sjukstugorna. 

2015 – Vi har hjälpt eboladrabbade Sierra Leone. Nu samarbetar vi med Human Bridge för att skicka ner sjukhusutrustning till Sierra Leone. I slutet av februari går en container på 40 fot till Freetown med utrustning för att stärka sjukvården i Sierra Leone. Hjälpen går till två sjukhus i  Makeni och Lunsar samt till vår sjukstuga i Makargbo.

Human Bridge är en professionell organisation som utför materialrelaterade projekt tillsammans med Läkarmissionen och Erikshjälpen. De samarbetar även med andra organisationer och denna gång är det med Lindholmens Internationella förening. Deras arbete består i att samla in, reparera och skicka ut sjukvårdsmaterial och handikapputrustning främst till länder i Afrika och Östeuropa.

Ebolainfo september

ebolainfo 141014

Fadderbrev 141216

 

 

Du kan fortsatt stödja vårt arbete med ett ekonomiskt bidrag till vårt plusgirokonto 280797-2.