Inackorderingshem

Inackorderingshem i Waterloo

I det lite större samhället Waterloo bor flera av våra äldre barn. Waterloo ligger längs huvudvägen mellan Freetown och Lunsar. Med bil tar det cirka 40 minuter att åka från byn Ropolon. När barnen ska börja årskurs 7 finns det inte längre möjlighet att gå kvar i byskolan. De flesta flyttar då till släktingar och vänner i andra samhällen för att fortsätta skolan där.

Många av våra ungdomar kommer till Waterloo. Där har två familjer från byn tagit emot ett stort antal ungdomar. Det blev trångt. Sängplatser löstes genom att barnen sov på golven, borden och bänkarna. Det fanns ytterst liten möjlighet till studiero.

För att ge ungdomarna bästa möjliga förutsättningar för boende och studier byggdes under 2011 och 2012 ett inackorderingshem, till största delen bekostat av eleverna vid Ebba Petterssons Grundskola i Göteborg.

Huset är nu färdigbyggt och består av sex sovrum samt ett vardagsrum. Varje rum är möblerat med en säng, skrivbord och stolar. I vardagsrummet finns soffa, fåtöljer och en TV och hemmabio. Idag bor ett dussintal ungdomar på inackorderingshemmet. Alla ungdomar hjälper till i hushållet, med matlagning, tvätt och barnpassning. De äldre ungdomarna undervisar de yngre under kvällstid och hjälper dem med läxorna.

inackorderingshemDSC_0048